Hög gran och öppen tillgång till vetenskapliga arbeten

I helgen som kommer är det första advent och tiden går fruktansvärt fort på rektorsämbetet. Så här års är kalendern fullbokad och jag har knappt tid att fundera mellan uppdragen, mötena och resorna. Då är det extra roligt att lyckas klämma in ett något udda uppdrag – att mäta höjden på granen på Stortorget i Lund till förmån för Lions Club och deras insatser för hjälpbehövande. Hur hög den är kan man gissa under julmarknaden på 1:a advent i  Lund och då finns det fina priser att vinna.
Grantoppen_webb

Så något helt annat: Vi har i veckan skrivit på ett LERU-upprop för Open Access där vi vänder oss mot att universiteten behöver betala både höga prenumerationsavgifter till tidskriftsförlagen och dessutom många gånger även ”publiceringsomkostnader” för att få vetenskapliga arbeten accepterade för publicering. Om vi istället väljer att publicera våra vetenskapliga arbeten i Open Access så skulle universiteten spara väldigt mycket pengar som i stället kunde gå till undervisning och forskning.