God jul och fina helger!

Nu börjar året gå mot sitt slut och det är dags för julledighet och nyårsfirande. Jag vill börja med att säga stort tack för året som har gått! Det har varit ett fantastiskt roligt år, inte minst för mig personligen, med så många möten och intressanta människor att diskutera forskning, utbildning och omvärld med. Jag är verkligt imponerad över alla anställda och studenter som gör universitetet till en sådan kokande gryta av idéer och kunskap. Som rektor har jag förmånen att träffa alla delar av universitetet – och den bredd vi har är vårt starkaste trumfkort.

Mycket har hänt under året, jag ska inte nämna allt här, men några höjdpunkter kan nämnas. Vi har arbetat hårt med inspelet till forskningspropositionen. Vi har haft en mumie att studera och som har väckt hela världens intresse. Vi har fått nycklarna till MAX IV och vi har satt flera strategier på plats, inte minst inom samverkan, internationalisering och utbildning. När man studerar nyheterna från året som gått blir det tydligt att vi rör oss framåt!

Nästa år kommer vi att arbeta vidare strategiskt för att stå stabilt även i framtiden, bland annat ska vi färdigställa den strategiska planen och ta ställning till hur den framtida ämneslärarutbildningen ska organiseras. Vi ska också blicka bakåt genom att påbörja vårt 350-årsjubileum. Jag ser verkligen fram emot 2016!

Medan vi har haft ett framgångsrikt år – har situationen i världen varit desto mer turbulent. Vi har sett mänskligt lidande komma nära och vi har sett hur krig, terror och hot sprider rädsla hos oss människor. Något som oroar mig är om vi i Europa och Sverige stänger våra gränser, broar och dörrar till omvärlden. Inte bara går det ut över människor i stor nöd, det är också förödande för en nation som Sverige och ett universitet som vårt. Hela vår verksamhet bygger på öppenhet och rörlighet mellan människor och idéer. Så jag hoppas att vi har förmåga att ta tillvara den kompetens som kommer till vårt land och att vi tillsammans kan hitta en bra lösning för de som nu kommer hit.

God jul och gott nytt år!