Behovet av studentbostäder kommer inte att minska

Idag har Sveriges Förenade Studentkårer, SFS,  släppt sin årliga bostadsrapport och Lund har, kanske inte så förvånande, rödlistats tillsammans med andra stora studentstäder som Stockholm, Uppsala och Göteborg. Det är svårt att hitta förstahandsboende i Lund med omnejd om man är student.

Men jag ser ändå att bostadssituationen i Lund går åt rätt håll. Det färdigställs mer studentbostäder än någonsin och den som rör sig i stan ser att det byggs på många ställen. 2014 färdigställdes 294 studentbostäder och 69 började byggas. Hälften av alla bostäder som påbörjades i Lunds kommun var en studentbostad. 22 olika aktörer byggde, allt från nationer till privata aktörer. Läs mer statistik kring bostadsbyggandet på kommunens hemsida.

En god nyhet är också att kommunstyrelsen nyligen beslutat om att investera 125 000 kronor i Bopoolen, universitetets och studentkårernas andrahandsförmedling av bostäder.

Trots detta får vi absolut inte slå oss till ro. Det tar enligt SF:s rapport i genomsnitt ett år för att få ett studentrum i Lund. LU:s studentantal kommer att fortsätta vara stort de kommande åren och det är ett viktigt budskap från oss till alla bostadsbyggande aktörer: Behovet av bra, billiga och trygga bostäder kommer inte att minska!

Att Akademiska hus numera har rätt att sälja av mark till studentbostäder är utmärkt. Men jag skulle vilja ändra ytterligare på deras ägardirektiv: Låt dem bygga studentbostäder och låt dem bygga utan vinstkrav.