Årets stora högtid är här!

Idag är det dags för årets stora högtid, doktorspromotionen. Denna dag inträffar alltid när Lundagård är som allra vackrast med blommande syrener och skir försommargrönska som ramar in vägen där processionen går. I år har vi dessutom anpassat promenadvägen så att alla ska kunna gå i tåget även om man har en funktionsnedsättning.

Under promotionen är alltid feststämningen på topp men vi som deltar i tåget, kanske främst doktorerna, brukar också vara lite tagna av stundens allvar. Det råder en uppsluppen men spänd stämning i Universitetshusets atrium innan det är dags att lämna Universitetshuset för att tåga iväg till Domkyrkan. För min del infinner sig också alltid en stark känsla av stolthet och glädje över vad akademin och forskningen kan åstadkomma. Det är speciellt att få hylla detta under promotionshögtiden.

Jag har deltagit på promotionen många gånger men aldrig förr som rektor och det gör den här promotionen extra speciell även för mig personligen. Det är en stor dag idag – grattis till alla promovendi – och tack alla som gör denna dagen till en riktig praktfest!

Här är mitt tal i kyrkan.