Almedalen nästa och överraskande nyheter i Lärosäten Syd

På söndag åker jag till Almedalen för att delta i seminarier och debatter samt träffa kollegor och politiker. Många med mig åker dit, mer än 80 LU-anställda medverkar i några av alla tusentals programpunkter som erbjuds. Almedalen har med åren blivit en naturlig plats för Lunds universitet att närvara vid.
Här finns en unik möjlighet till samverkan, våra seminarier  belyser många av dagens och morgondagens utmaningar såsom Mellanösternkonflikten, klimat, hälsa och jämställdhet. Många av våra forskare deltar också i andras paneler och seminarier. Forskare och experter har en viktig samverkansuppgift, nämligen att delta i det offentliga samtalet.

Mitt förra besök på Almedalsveckan gav mig massor av ny kunskap, inspiration och kontakter och jag har höga förväntningar även på årets Almedalen som blir sista riktiga jobbrycket innan sommar och semester.

Vi har med kort mellanrum sett två nyheter, som säkert har varit lite överraskande för många, och som rör det skånska högskolelandskapet den senaste tiden. Först Malmö högskola som nu får klartecken att ansöka om universitetsstatus – stort grattis till detta!

En annan som också berör högskolelandskapet i Skåne inom Lärosäten Syd är att min företrädare Per Eriksson blir vicerektor på Kristianstad högskola med ansvar för forskning. Ett varmt grattis till Per Eriksson, hans bakgrund kommer säkert att ge en riktigt god injektion till samverkan i Kristianstad med omnejd!